حسابرسی داخلی چیست؟در پاسخ به سوال حسابرسی داخلی چیست؟ ذکر این نکته لازم است که حسابرسی داخلی نوعی سیستم کنترلی بوده که مدیران سازمان برای مشخص شدن کیفیت هزینه ها و عملیات های مالی و آگاهی از وضعیت مالی شرکت و دارایی ها انجام می دهند و نیز از لحاظ حقوقی حسابدار داخلی کسی است که اختیار دسترسی به همه اسناد و مدارک مالی و غیر مالی را داشته و امکان برقراری ارتباط با مدیران ارشد سازمان را دارد. ایجاد سیستم نظارتی برای جلوگیری از اشتباه و سوءاستفاده در سازمان، دغدغه همیشگی مدیران بوده است. حسابرسی داخلی فرایندی برای برطرف کردن مشکلات مالی سازمان و اطمینان از صحت گزارشات مالی زیر نظر مدیران سازمان انجام می گردد.

 

حسابرسی داخلی چیست؟

حسابرسی داخلی چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که حسابرسی داخلی (Internal Audit) فعالیتی در سازمان است که طی آن فرد یا افراد متخصص، مسئولیت نظارت بر تمام امور مالی را برعهده می گیرند. یک سازمان نیاز دارد تا از صحت امور مالی خود آگاه گردد. حسابداری داخلی معاملات مالی را از لحظه شکل‌گیری تا قرار گرفتن در ترازنامه و جمع بندی حساب‌ها بررسی می کند.به عبارت دیگر وظیفه حسابرسی داخلي ، در وهله اول مربوط به خطایابی و اعتبارسنجی مبادلات مالی و صحت سنجی فعالیت‌های واحد حسابداری می باشد.

 

هدف حسابرسی داخلی چیست؟

حسابرسی داخلی چیست؟حسابرسی داخلی به منظور کنترل منابع و انحرافات داخلی باید در سازمان انجام شود تا از بروز به مشکلات مالی و زیان های ناشی از آن پیشگیری کند از این رو اهداف حسابداری مالی شامل موارد زیر می باشد.

  • بهبود فرایند نظارت در سازمان

    تمام واحدها برای بهبود فعالیت خود نیاز به نظارت مداوم یا غیر مداوم دارند. این نظارت در واحدهای حسابداری و مالی توسط حسابرس داخلی با انجام عملیات حسابرسي داخلی صورت می گیرد. او همچنین می تواند به واحدها مشاوره و برنامه کاری داده و برای دست یابی به اهداف سازمان، تغییراتی در فعالیت و برنامه کاری بخش‌ها به وجود آورد.

  • حفاظت از دارایی‌ها و مدیریت نیروی انسانی

    هدف مهم خدمات حسابرسی داخلی، حفاظت از دارایی‌های سازمان است. حسابرس داخلی به عنوان نماینده مدیر شرکت باید بررسی کند که از منابع سازمان به خوبی استفاده گردد و جلوی هدر رفت آنها گرفته شود؛ با این دیدگاه به بررسی امور مالی بپردازد؛ برای هر واحد برنامه ریزی و ابلاغ نماید.

  • بررسی صداقت گزارش‌های مالی شرکت

    این موضوع که آیا گزارشات مالی رسیده از واحدها دارای صحت و صداقت است یکی از اهداف حسابرسی داخلی است. درستی اطلاعات و تحلیل صحیح آنها می تواند زمینه تهیه برنامه ریزی صحیح مالی گردد.

 

  • شناسایی هدررفت منابع مالی

    چنانچه در سازمان موردی برای هدر رفت مالی وجود داشته باشد شناسایی می گردد. از جمله وظایف حسابرسي داخلی شناسایی محل هدر رفت مالی می باشد، خواه به صورت خواسته یا ناخواسته ایجاد شده باشد. به طور مثال ممکن است یک فعالیت مالی مجاز نیاز به اصلاح داشته باشد تا باعث صرفه جویی در مصارف مالی گردد. بهبود فرایند مالی در حسابرسی داخلی نتیجه این بخش خواهد بود.

 

وظایف حسابدار داخلی چیست؟

 

حسابرسی داخلی چیست؟حسابدار داخلی در هر شرکت از افراد داخل آن شرکت می باشد و در مورد حسابرسی داخلی الزام قانونی وجود ندارد و توسط مدیران سازمان برای بررسی انحرافات مالی سازمان و رفع آن انجام میگیرد و باید به مدیران سازمان پاسخگو باشند از این رو حسابرس داخلی دارای وظایفی می باشد که به چند نمونه از آنها اشاره می کنیم.

  • حسابرس داخلی باید گردش مالی و حسابهای بانکی سازمان را بررسی و کنترل نماید.
  • اشراف کامل داشتن به عملیات های مالی مربوط به بودجه و هزینه ها
  • کنترل عملیات های مالی مربوط به پرداخت حقوق و دستمزد و جزئیات نحوه پرداخت آنها
  • نظارت بر تنخواه واحد های مختلف و خریدهای داخلی و نیز کلیه فاکتور و اسناد خرید
  • کنترل بر فرایند انبار گردانی و جزئیات مربوط به ورود و خروج اجناس
  • بررسی کلیه قسمت های مالی و تهیه سر فصل ارزیابی برای امور مالی

 

مطالعه مفید: نمونه قرار داد شرکت حسابداری

 

ویژگی های حسابرس داخلی کدامند؟

حسابرسان داخلی از داخل خود سازمان انتخاب می شوند و تصمیم با مدیران ارشد می باشد که از شخصی مستقل و متخصص خارج از سازمان انتخاب نمایند. حسابرسان داخلی زیر نظر مدیران سازمان فعالیت می کنند و به دنبال اهداف تعیین شده توسط مدیران می باشند اما به غیر از انتخاب توسط مدیران سازمان دارا بودن ویژگی هایی منوط به انتخاب آنها می باشد این ویژگی ها موارد زیر هستند:

  • مستقل بودن و عدم وابستگی با فراد سازمان و جایگاه
  • آگاه بودن از فن گزارش دهی و نیز در اختیار داشتن امضاء و مهر مستقل خود
  • امکان دسترسی به کلیه اسناد مالی و غیر مالی
  • بررسی اسناد و مدارک در کلیه بخش های شرکت اعم از مالی،مدیریتی، استراتژیک، سرمایه گذاری، اداری و حقوق و دستمزد و نیز برنامه های آموزشی

 

برنامه رسیدگی حسابرسی داخلی کدامند؟

حسابرسی داخلی چیست؟اجرای حسابرسی داخلی نیاز به برنامه ریزی کامل و مشخصی دارد. خط سیر انجام آن باید در این برنامه مشخص باشد. در زیر به مراحل برنامه رسیدگی حسابرسی اشاره می نماییم:

  • برنامه ریزی ابتدایی حسابرسی

این مورد مخصوص هدف گذاری مشخص و ایجاد درک کافی می‌باشد. اعضای سازمان باید درباره تأثیر حسابرسی، فرایندها، ریسک، روند و اهداف حسابرسی درک کافی پیدا نمایند.

  • ریسک و تخصص

تشکیل تیم مناسب دارای تخصص برای رسیدگی به امور حسابرسی سازمان دغدغه بعدی مدیران خواهد بود. ایشان باید بتوانند با مدیریت مناسب ریسک، دست به انتخاب افراد بزنند. در این مورد چارچوب حسابرسی داخلي مشخص می گردد.

  • کنترل داخلی

حسابرسان می بایست با انتخاب روش مناسب، به شناسایی و آزمایش فعالیت ها و مشکلات مالی بپردازند. برای این کار بهتر است از مدل‌های حسابرسی و مالی استفاده نمایند.

 

با توجه به ویژگی های حسابرسی داخلی و آنکه حسابرسان داخلی بررسی های مالی و غیر مالی سازمان ها را انجام می دهند و نیز به مدیریت باید گزارش های خود را اعلام نمایند باید بر اساس استانداردهای تعیین شده انتخاب شوند و وظایف خود را انجام دهند شرکت چرتکه پلاس با دارا بودن 15 سال سابقه حسابداری و حسابرسی و با دارا بودن بهترین نرم افزار حسابداری و نیز مشاوران متخصصان در امور حسابداری و حسابرسی آماده ارائه خدمات و مشاوره به شما در انجام درست امور مالی می باشد همین حالا می توانید با مشاورین ما تماس بگیرید.

09900300025

09900300026