حسابرسی عملیاتی چیست؟
در تعریف حسابرسی عملیاتی چیست، در واقع در دنیای کنونی بخاطر فعالیت های تجاری در محیط های اقتصادی رقابت افراد شدیدتر می شود و حسابرسی عملیاتی بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده و یکی از اجزای مهم در مدیریت بهینه منابع واحدهای اقتصادی می باشد حسابرسی عملیاتی دارای سه معلفه مهم کارایی، اثربخشی، و صرفه اقتصادی است که از اهمیت زیادی برخوردارند و بخشی از فرایندهای بخش مدیریت هر مرکز تجاری را به خود اختصاص می دهند. حسابرسی عملیاتی به شکل مراحل چند گانه انجام می شود به این ترتیب که در ابتدا اهداف کلی پروژه تعیین می شود سپس نوبت به گردآوری اطلاعات می رسد که در اصل شامل برسی های اولیه و شناسایی مقدماتی است در مرحله سوم نوبت به تدوین کلی طرح حسابرسی عملیاتی میرسد که باید به شکلی دقیق و کامل برنامه ریزی شده باشد مرحله چهارم درک و مستند سازی شرایط موجود می باشد و در مراحل بعدی شناسایی حوضه های مشکل ساز و بحث و تکمیل یافته های حسابرسی می باشد و در نهایت نوبت به ارائه گزارش به مدیریت می باشد.
اهداف حسابرسی عملیاتی کدامند؟
در اهداف حسابرسی عملیاتی برفرایندها و کنترل های مدیریتی تاکید می شود به همین خاطر در بین اهداف حسابرسی عملیاتی هدف اصلی تهیه گزارشی درباره خود عملیات یا نتایج مربوط به آن است که به کمک مدیریت یا مسئولان شرکت انجام می شود این اهداف موارد زیر را شامل می شود.
- شناسایی اهداف، سیاستها و همچنین روشهایی که تاکنون تعریف شده هستند
- شناسایی انواع معیارهای ارزیابی عملیات با در نظر گرفتن اهداف سازمانی
- ارزیابی کاملاً مستقل و بیطرفانه یک سازمان
- ارزیابی میزان رعایت اهداف، سیاستها و همچنین روشهای سازمانی با توجه به قوانین و مقررات مربوط به آن
- ارزیابی اثربخشی کلی سیستمهای برنامهریزی و کنترل مدیریت سازمان
- ارزیابی کیفیت گزارشهای مدیریت از منظر قابلیت اعتماد و همچنین مرتبط بودن آن
- شناسایی انواع محدودهای فعلی و بالقوه، اشکالات، نقاط شعف و عاملی که باعث ایجاد آن میشوند
بیشتر بدانید: اصول حسابداری چیست
اصول اخلاقی حسابرسی عملیاتی چیست؟
اصول اخلاقی در انواع حسابرسی متفاوت است البته نکات مشترک بسیاری هم وجود دارد زیرا حسابرسی یک کار بسیار حساس است رعایت اصول اخلاقی در حسابرسی عملیاتی در شرکت های دولتی حساسیت بیشتری دارد این اصول اخلاقی به ترتیب شامل:
- در نظر گرفتن منافع عمومی
- درستکاری
- بی طرفی
- استفاده درست از منابع، اطلاعات و جایگاه دولتی
- رفتار حرفه ای
حسابرسی عملکرد چیست؟
حسابرسی عملکرد به معنای حسابرسی اثر بخشی و کارایی صرفی اقتصادی شرکت است که باید کارایی منابع انسانی و دیگر منابع درون شرکت مورد بررسی قرارگیرد حسابرسی عملکرد به معنی انجام کارهای زیر است.
- ارزیابی میزان رعایت هدفها، روشهای سازمان یا قوانین و مقررات مربوط به سیاستها
- ارزیابی اثر بخشی سیستمهای برنامه ریزی
- ارزیابی و کنترل مدیریت ارزیابی
- ارزیابی گزارشهای مدیریتی
معیارهای حسابرسی عملیاتی کدامند؟
معیارهای مختلفی در زمینه حسابرسی عملیاتی تعریف می شود که این معیارها به سه دسته مختلف تقسیم می شوند این سه دسته موارد زیر می باشند.
- استانداردهای عمومی که شامل استقلال قضاوت حرفه ای صلاحیت کنترل کیفیت و اطمینان از کار می باشد
- استانداردهای اجرای عملیات که شامل اطمینان، معقول، برنامه ریزی سرپرستی، دستیابی به شواهد کافی، مستندسازی، حسابرسی می باشد
- استانداردهای گزارش گیری که شامل گزارش گیری و محتوای گزارش است
تفاوت حسابرسی عملیاتی و عملکرد چیست؟
حسابرس ها باید گزارش های حسابرسی را به شکل کامل و دقیق تهیه نمایند گزارش های حسابرسی شامل موارد زیر می باشد که در ادامه بیان می کنیم و این موارد تفاوت حسابرسی عملیاتی و عملکرد را به خوبی نشان می دهد. لازم به ذکر است که حسابرسی عملیاتی در ایران تنها برای شرکت ها و ادارات دولتی بر اساس قانون بودجه سالانه انجام می شود. محتوای گزارش شامل موارد زیر است.
- اهداف، دامنه و روششناسی حسابرسی
- نتایج کلی پروژه حسابرسی شامل تمامی یافتهها، نتیجهگیریهای انجامشده و در صورت لزوم پیشنهادها
- توضیحی درباره رعایت معیارهای حسابرسی عملیاتی توسط حسابرسها
- خلاصهای از نظرات مسئولان واحدی که مورد حسابرسی قرار گرفته است
شرکت چرتکه پلاس یکی از معتبرترین شرکت ها در زمینه امور حسابرسی و حسابداری می باشد این شرکت با ارائه نرم افزار حسابداری سپیدار و نیز با داشتن مشاورین برجسته در زمینه حسابداری، آماده ارائه خدمات در زمینه امور مالی و حسابداری و همچنین انواع حسابرسی می باشد با مشاورین شرکت چرتکه پلاس تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه