تراز آزمایشی و تفاوت آن با ترازنامه یکی از مفاهیم کاربردی در دنیای حسابداری و مدیریت امور مالی کسب و کارهاست که از اهمیت زیادی برای بررسی وضعیت کسب و کارها برخوردار است باور غلطی وجود دارد که تراز آزمایشی نوعی از صورت های مالی است و این باور غلط در اسر عدم شماخت از صورت های مالی بیان می شود در این مقاله سعی بر آن داریم تا در مورد مفاهیمی چون صورت های مالی ترازآزمایشی ترازنامه و تفاوت بین ترازنامه و تراز آزمایشی مطالبی را بازگو نماییم.
صورت های مالی چیست؟
تراز آزمایشی و تفاوت آن با ترازنامه نکته مهم بررسی مفهوم صورت های مالی است صورت های مالی، گزارش هایی هستند که نتایج فعالیت یک واحد اقتصادی (یک شرکت) را در یک دوره زمانی نشان می دهند. برای تهیه صورت های مالی باید استانداردها و اصول حسابداری در نظر گرفته شوند تا صورت های مالی نمایانگر حقیقت وضعیت یک کسب و کار باشند. نتیجه کار گزارشات دقیق و جامعی خواهد بود که آینه وضعیت یک شرکت است.صورت های مالی انواع مختلفی دارند که شامل صورت سود و زیان، صورت سود و زیان جامع ، صورت جریان وجوهه نقد و ترازنامه می باشد.
تراز آزمایشی چیست؟
تراز آزمایشی و تفاوت آن با ترازنامه شامل این نکته می باشد که تراز آزمایشی یک نوع از گزارش های حسابداری است اما صورت مالی نمی باشد تراز آزمایشی گزارشی است که صحت ثبت اسناد و دفاتر را اثبات می کند در یک تعریف ساده، تراز آزمایشی فهرستی از نام و مانده حساب های دفتر کل است که اغلب در پایان ماه های مختلف تهیه می شود تا توازن مانده حساب های دفتر کل مورد آزمون قرار گیرد. بنابراین صورت های مالی گزارشات نهایی هستند که تصمیم گیرندگان یک کسب و کار بر اساس اطلاعات آنها تصمیمات خود را اتخاذ می کنند.
انواع تراز آزمایشی کدامند؟
لازم به ذکر است که تراز آزمایشی در شکل های مختلف تهیه می شود هدف از تراز آزمایشی کنترل توازن مانده دفتر کل است از این رو تراز آزمایشی شکل ها مختلفی دارد که شامل موارد زیر می باشد
- تراز آزمایشی 2 ستونی : که یکی از متداول ترین و ساده ترین انواع تراز می باشد
- تراز آزمایشی 4 ستونی : که علاوه بر دارا بودن ستون های بدهکار و بستانکار دارای دو ستون گردش حساب نیز می باشند
- تراز آزمایشی 6 ستونی : که این امکان را فراهم می کند تا گردش حساب های پیش از دوره نیز نشان داده شود
- تراز آزمایشی 8 ستونی : که ساختاری شبیه به تراز آزمایشی شش ستونی دارد
مطالعه آزاد: منظور از پلمپ چیست
ترازنامه چیست و تفاوت آن با تراز آزمایشی کدام است؟
ترازنامه یکی از پرکاربردترین انواع صورت های مالی اساسی است که وضعیت مالی یک کسب و کار را در پایان دوره مالی نشان می دهد. ترازنامه ها در دو حالت به شکل های حسابی و گزارشی ارائه می شوند. مهمترین تفاوت میان ترازنامه و ترازآزمایشی این است که در تراز آزمایشی حساب های دائم و موقت آورده می شود، اما در ترازنامه فقط مانده حساب دائمی گزارش داده می شود.
تصحیح اشتباهات تراز آزمایشی چگونه است؟
برای تهیه تراز آزمایشی باید نام حساب ها و مانده آن ها را در ستون بدهکار یا بستانکار بنویسیم. در نهایت حاصل جمع مانده حساب های بدهکار و بستانکار باید با هم برابر باشند. در صورتی که مانده ها برابر نباشند، یا در فرآیند ورود مانده حساب ها به ستون های بدهکار و بستانکار اشتباهی رخ داده است، یا اطلاعاتی که در دفتر کل ثبت شده اند دچار مشکل هستند عدم برابری در مجموع مانده های ستون های بدهکار و بستانکار در تراز آزمایشی نشان دهنده وجود یک مشکل در امور است. با استفاده از این تراز می توان بسیاری از اشتباهات را در طول دوره مالی شناسایی کرد تا در پایان دوره با مشکلات زیادی رو به رو نشویم. ممکن است مشکل از بابت حذف یک حساب از تراز آزمایشی باشد. برای رفع این مشکل باید انتقال همه حساب ها و مانده های صحیح آن ها را از دفتر روزنامه به دفتر کل بررسی کنید.
شرکت چرتکه پلاس از معتبر ترین شرکت های ارائه دهنده خدمات امور مالی و حسابداری می باشد برای مشاوره در زمینه امور حسابداری حسابرسی مالیاتی و همچنین خرید نرم افزار سپیدار با مشاورین شرکت چرتکه پلاس تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه