دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگراندستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران یکی از انواع بیمه های سازمان بیمه تامین اجتماعی می باشد بر اساس قوانین کارفرما بایستی تمام کارکنان خود را بیمه کند مهم نیست که شرکت یا کارگاه بزرگ یا کوچک باشد کارفرما باید حق بیمه را به صورت مستمر پرداخت کند که بر اساس قانون حق بیمه 30 درصد از حقوق را شامل می شود که 23 درصد آن بر عهده کارفرما و 7 درصد آن برعهده گارگر است که کارفرماها حق بیمه را از حقوق کارمندان خود کسر و با پرداخت حق بیمه خود جمعا مبلغ را به حساب تامین اجتماعی واریز می کنند در این مقاله شما را با پرداخت حق بیمه کارگران آشنا می نماییم.

 

 

پرداخت حق بیمه سنوات گذشته چیست؟

در دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران بر اساس قانون پرداخت حق بیمه اجباری و الزامی است، گفتیم که بر اساس قانون پرداخت حق بیمه اجباری و الزامی است. اما بسیاری از کارفرماها و شرکت‌ها این قانون را رعایت نمی‌کنند. در حقیقت شرکت‌هایی که به صورت رسمی ثبت نشده‌اند به راحتی می‌توانند از پرداخت حق بیمه سرباز زنند. از طرف دیگر برخی شرکت‌ها و کارفرماها هم در پرداخت حق بیمه تعلل یا تخلف می‌کنند. نتیجه این تخلفات در نهایت به ضرر کارفرما و کارگر است. چراکه با حسابرسی بیمه اولا کارفرما باید جریمه سنگینی پرداخت کند. همچنین کارگر و کارمندان بعدا هنگام بازنشستگی با مشکل سوابق بیمه‌ای رو به رو می‌شوند و مجبور به دریافت حقوقی بازنشستگی پایین تر از حد معمول و قانونی خواهند بود.

 

 

واریز حق بیمه سالهای قبل چگونه است؟

دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران

دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران در مورد پرداخت حق بیمه های واریز نشده دو راه کار وجود دارد که معمولا می توان از آنها کمک گرفت

  1. پرداخت حق بیمه واریز نشده کارگران از طریق سازمان تامین اجتماعی

اولین راه برای پرداخت این حق بیمه از راه سازمان تامین اجتماعی است. بعد از ارائه درخواست معمولا بیمه تامین اجتماعی مدارک موردنیاز را درخواست می‌کند. این مدارک می‌تواند مواردی مثل قرارداد کار، فیش حقوقی و … باشد. بعد از تایید مدارک توسط سازمان بیمه، حق بیمه واریز نشده کارگران در سوابق بیمه تامین اجتماعی آن‌ها لحاظ می‌شود.

  1. پرداخت حق بیمه واریز نشده کارگران از طریق اداره کار

اما راه دیگری که وجود دارد و معمولا سریع تر به جواب می‌رسد این است که کارگر از طریق اداره کار علیه کارفرمای خود با خواسته واریز حق بیمه واریز نشده ایام اشتغال، طرح شکایت کند. پس از آن جلساتی در این زمینه تشکیل می‌شود و کارگر باید تمامی‌ مدارک و ادله خود در دوران اشتغال را ارائه نماید. در طی این جلسات بازرس‌های مورد نظر هم بررسی‌های خودشان را انجام می‌دهند و این موضوع تا حد زیادی می‌تواند به کارگران کمک کند. در نهایت اداره کار در اجرای ماده 148 قانون کار رای صادر می‌کند.

 

 

بیشتر بدانید: کد مالیاتی چیست

 

 

عدم پرداخت حق بیمه توسط کارفرما مشمول چه جریمه ای می باشد؟

دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران

قانون گذار در ماده 148 قانون کار بیان داشته است که کارفرما موظف است کارگر را بیمه نماید و برای تخطی کارفرما از این امر ضمانت اجرا در نظر گرفته است و این ضمانت اجرا را در ماده183 قانون کار بیان داشته است و به صراحت بیان داشته است که : کارفرمایانی که بر خلاف مفاد ماده 148 این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تأدیه کلیه حقوق متعلق به‌کارگر (‌سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد. “

ماده به صراحت اعلام داشته است که کارفرما موظف است کلیه مبالغ حق بیمه کارگر را که در طی هر مدت زمانی که پرداخت نکرده است بپردازد و البته به جهت این تخطی به دو تا ده برابر جریمه نیز محکوم می‌گردد .

 

برای شکایت حق بیمه سنوات گذشته چه مدارکی نیاز است؟

دستورالعمل پرداخت حق بیمه کارگران

مهمترین مدارک برای شکایت حق بیمه سنوات گذشته که باید به سازمان تامین اجتماعی ارائه شود تا بازرسان بتوانند درستی گفته های آن را بررسی کنند عبارتند از :

  • حکم استخدامی، ارتقای شغلی و تغییر سمت در دوره مورد ادعا
  • فیش یا رسید حقوق یا چک بانکی مرتبط با دریافت حقوق فرد
  • گواهی بانک مبنی بر واریز حقوق ماهانه مدعی طبق لیست‌های حقوقی کارفرما
  • لیست‌های حقوق کارگاه
  • دفاتر قانونی کارگاه و اسناد هزینه مربوطه
  • لیست‌های حقوق کارگاه، منضم به اظهارنامه مالیاتی که به تأیید اداره دارایی مربوطه رسیده است
  • کارت‌های حضور و غیاب یا ورود و خروج یا دفاتر ثبت حضور و غیاب کارکنان کارگاه
  • آرای هیئت‌های تشخیص و حل اختلاف قانون کار(در صورتی که در زمان قطع رابطه با کارگاه مورد نظر صادر شده باشند.)
  • کارت بهداشتی صادره از سوی اداره بهداشت محیط کار
  • استشهاد محلی و محیط از کارگاه

هر مدرک دیگری که اعتبار قانونی داشته باشد و نشان‌دهنده مدت زمان حضور کارگر در کارگاه باشد، می‌تواند به سازمان ارائه شود.

 

 

سخن آخر

بیمه یکی از مهمترین حقوق های کارگران است که سازمان تامین اجتماعی به عنوان متولی بحث بیمه در کشور تلاش خود را برای احقاق حقوق افراد انجام می دهد لازم به ذکر است که شما می توانید با خرید نرم افزار سپیدار از شرکت چرتکه پلاس و با استفاده از نرم افزار محاسبه حقوق و دستمزد سپیدار نظم بیشتری به واحد حسابداری و مالی خود بپردازید برای دریافت مشاوره با متخصصان شرکت چرتکه پلاس تماس بگیرید.

09900300025

09900300026