مادة 1. اصطلاحات و واژههايي كه در اين قانون به كار رفته است، داراي معاني زير ميباشند:
1. شوراي عالي بورس و اوراق بهادار: شورايي است كه به موجب مادة (3) اين قانون تشكيل ميشود، و بعد از اين “شورا” ناميده ميشود.
2. سازمان بورس و اوراق بهادار: سازماني است كه به موجب مادة (5) اين قانون تشكيل ميشود، و بعد از اين “سازمان” ناميده ميشود.
3. بورس اوراق بهادار: بازاري متشكل و خودانتظام است كه اوراق بهادار در آن توسط كارگزاران و يا معاملهگران طبق مقررات اين قانون، مورد دادوستد قرار ميگيرد. بورس اوراق بهادار (که از اين پس بورس ناميده ميشود) در قالب شركت سهامي عام تأسيس و اداره ميشود.
4. هيئتداوري: هيئتي است که به موجب مادة 37 اين قانون تشکيل ميشود.
5.كانون: كانونهاي كارگزاران، معاملهگران، بازارگردانان، مشاوران، ناشران، سرمايهگذاران و ساير مجامع مشابه، تشكلهاي خود انتظامي است كه بهمنظور تنظيم روابط بين اشخاصي كه طبق اين قانون به فعاليت در بازار اوراق بهادار اشتغال دارند، طبق دستورالعملهاي مصوب “سازمان” بهصورت مؤسسة غيردولتي، غيرتجاري و غيرانتفاعي به ثبت ميرسند.
6. تشكل خودانتظام: تشكلي است كه براي حسن انجام وظايفي كه به موجب اين قانون بر عهده دارد و همچنين براي تنظيم فعاليتهاي حرفهاي خود و انتظامبخشيدن به روابط بين اعضا، مجاز است ضوابط و استانداردهاي حرفهاي و انضباطي را كه لازم ميداند، با رعايت اين قانون، وضع و اجرا كند.
7. شرکت سپردهگذاري مرکزي اوراق بهادار و تسوية وجوه: شرکتي است که امور مربوط به ثبت، نگهداري، انتقال مالکيت اوراق بهادار و تسوية وجوه را انجام ميدهد.
8. بازارهاي خارج از بورس: بازاري است در قالب شبکة ارتباط الکترونيک يا غيرالکترونيک که معاملات اوراق بهادار در آن بر پاية مذاکره صورت ميگيرد.
9. بازار اوليه: بازاري است كه اولين عرضه و پذيرهنويسي اوراق بهادار جديدالانتشار در آن انجام ميشود و منابع حاصل از عرضة اوراق بهادار در اختيار ناشر قرار ميگيرد.
10. بازار ثانويه: بازاري است كه اوراق بهادار، پس از عرضة اوليه، در آن مورد دادوستد قرار ميگيرد.
11. بازار مشتقه: بازاري است كه در آن قراردادهاي آتي و اختيار معامله مبتني بر اوراق بهادار يا كالا دادوستد ميشود.
12. ناشر: شخص حقوقي است كه اوراق بهادار را به نام خود منتشر ميكند.
13. كارگزار: شخص حقوقي است كه اوراق بهادار را براي ديگران و به حساب آنها معامله ميكند.
14. كارگزار/معاملهگر: شخص حقوقي است كه اوراق بهادار را براي ديگران و بهحساب آنها و يا بهنام و حساب خود معامله ميكند.
15. بازارگردان: كارگزار/معاملهگري است كه با اخذ مجوز لازم با تعهد به افزايش نقدشوندگي و تنظيم عرضهوتقاضاي اوراق بهادار معين و تحديد دامنة نوسان قيمت آن، به دادوستد آن اوراق ميپردازد.
16. مشاور سرمايهگذاري: شخص حقوقي است که در قالب قراردادي مشخص، دربارة خريدوفروش اوراق بهادار، به سرمايهگذار مشاوره ميدهد.
17. سبدگردان: شخص حقوقي است که در قالب قراردادي مشخص و به منظور کسب انتفاع، به خريدوفروش اوراق بهادار براي سرمايهگذار ميپردازد.
18. شرکت تأمين سرمايه: شرکتي است كه بهعنوان واسطه بين ناشر اوراق بهادار و عامة سرمايهگذاران فعاليت ميكند، و ميتواند فعاليتهاي کارگزاري، معاملهگري، بازارگرداني، مشاوره، سبدگرداني، پذيرهنويسي، تعهد پذيرهنويسي و فعاليتهاي مشابه را با اخذ مجوز از “سازمان” انجام دهد.
19. صندوق بازنشستگي: صندوق سرمايهگذاریي است که با استفاده از طرحهاي پسانداز و سرمايهگذاري، مزاياي تکميلي را براي دوران بازنشستگي اعضاي آن فراهم ميکند.
20. صندوق سرمايهگذاري: نهادي مالي است که فعاليت اصلي آن سرمايهگذاري در اوراق بهادار ميباشد و مالکان آن به نسبت سرمايهگذاري خود، در سود و زيان صندوق شريکاند.
21. نهادهاي مالي: منظور نهادهاي مالي فعال در بازار اوراق بهاداراند که از آن جمله ميتوان به “کارگزاران،” “کارگزاران/معاملهگران،” “بازارگردانان،” “مشاوران سرمايهگذاري،” “مؤسسات رتبهبندي،” “صندوقهاي سرمايهگذاري،” “شرکتهاي سرمايهگذاري،” “شرکتهاي پردازش اطلاعات مالي،” “شرکتهاي تأمين سرمايه” و “صندوقهاي بازنشستگي” اشاره کرد.
22. شركت مادر (هلدينگ): شركتي كه با سرمايهگذاري در شركت سرمايهپذير جهت كسب انتفاع، آنقدر حق رأي كسب ميكند كه براي كنترل عمليات شركت، هيئتمديره را انتخاب كند و يا در انتخاب اعضاي هيئتمديره مؤثر باشد.
23. ارزشياب: كارشناس مالياي است كه داراييها و اوراق بهادار موضوع اين قانون را مورد ارزشيابي قرار دهد.
24. اوراق بهادار: هر نوع ورقه يا مستندي است كه متضمن حقوق مالي قابلنقلوانتقال براي مالك عين و يا منفعت آن باشد. “شورا،” اوراق بهادار قابلمعامله را تعيين و اعلام خواهد کرد. مفهوم ابزار مالي و اوراق بهادار در متن اين قانون، معادل هم در نظر گرفته شده است.
25. انتشار: انتشار عبارت است از صدور اوراق بهادار براي عرضة عمومي.
26. عرضة عمومي: عرضة اوراق بهادار منتشره به عموم جهت فروش.
27. عرضة خصوصي: فروش مستقيم اوراق بهادار توسط “ناشر” به سرمايهگذاران نهادي است.
28. پذيرهنويسي: فرآيند خريد اوراق بهادار از ناشر و يا نمايندة قانوني آن و تعهد پرداخت وجه كامل آن طبق قرارداد.
29. تعهد پذيرهنويسي: تعهد شخص ثالث براي خريد اوراق بهاداري كه ظرف مهلت “پذيرهنويسي” بهفروش نرسد.
30. اعلامية پذيرهنويسي: اعلاميهاي است كه از طريق آن، اطلاعات مربوط به ناشر و اوراق بهادار قابل پذيرهنويسي در اختيار عموم قرار ميگيرد.
31. بيانية ثبت: مجموعة فرمها، اطلاعات، و اسناد و مدارکي است که در مرحلة تقاضاي ثبت شرکت، به “سازمان” داده ميشود.
32. اطلاعات نهاني: هرگونه اطلاعات افشاءنشده براي عموم که بهطور مستقيم و يا غيرمستقيم به اوراق بهادار، معاملات يا ناشر آن مربوط ميشود، و در صورت انتشار، بر قيمت و يا تصميم سرمايهگذاران براي معاملة اوراق بهادار مربوط تأثير ميگذارد.
33. سبد: مجموعة داراييهاي مالي است که از محل وجوه سرمايهگذاران خريداري ميشود.
ثبت ديدگاه