در پرداختن به اینکه حسابداری صنعتی چیست لازم به ذکر است یکی از شاخه های علم حسابداری، حسابداری صنعتی است که در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد و در واقع از کاربردهای مهم این رشته از حسابداری ارزیابی در جهت ساخت کالا به منظور کاهش هزینه و کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق در نحوه قیمت گذاری کالاها می باشد. حسابداری صنعتی همانطور که از نامش مشخص است در ارتباط با صنعت و موسسات تولیدی کاربرد دارد و به همین خاطر بسیار مورد توجه مدیران شرکت ها و سازمان ها می باشد در این مقاله سعی داریم به تعریف حسابداری صنعتی طبقه بندی آن و نیز تعریف هزینه ها و دسته بندی های مختلف آن بپردازیم و بغا توجه به اهمیت حسابداری صنعتی به تعریف اجزا و عوامل حسابداری صنعتی هم پرداخته می شود مطالب این مقاله مناسب برای دانشجویان حسابداری و اشخاصی که به نوعی به امور مالی در شرکت های صنعتی می پردازند کاربرد دارد.
حسابداری صنعتی چیست؟
پاسخ به این سوال که حسابداری صنعتی چیست باید بگوییم حسابداری صنعتی یکی از دشوارترین و در عین حال جذاب ترین انواع حسابداری است حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده رشته ای از حسابداری مدیریت است که به تنظیم بودجه و تعیین هزینه های استاندارد، هزینه های های واقعی عملیات، هزینه مراحل تولید، دوایر یا محصولات، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری یا مصرف وجوه اجتماعی مربوط می شود. برای رسیدن به این هدف ها، حساب ها طبقه بندی، ثبت، تجزیه، تحلیل و تفسیر می شوند تا ارتباط هر هزینه با مراحل تولید و توزیع کالا و خدمات مشخص می شود در واقع پیش بینی و برآورد هزینه های تولید از جمله اقدامات حیاتی در عرصه تولید و پیشرفت شرکت های تولیدی است.
وظایف حسابداری صنعتی چیست؟
از مهمترین وظایف حسابداری صنعتی که کارشناسان حسابداری، حسابداری صنعتی موظف به انجام آن هستند موارد زیر می باشد .
- همکاری در برنامه ریزی و اجرای برنامهها و بودجه های سازمان
- جمع آوری، طبقه بندی و گزارش دهی از اطلاعاتی که به تصمیم گیری های مدیریتی در رابطه با راه حلها یاری کننده است
- برنامه ریزی و اجرای قوانین و ساختارهایی که علاوه بر بهبود وضعیت کنترل باعث کاهش هزینهها نیز بشود
- تعیین ارزش موجودی های بخش های مختلف با هدف هزینه یابی و تعیین قیمت و همچنین کنترل میزان موجودی
- تعیین هزینه های انجام شده و به نسبت آن میزان سود به دست آمده
روش های حسابداری صنعتی کدامند؟
در شرکت های تولیدی یا کارخانه ها به خاطر نوع فعالیت و شکل فروش محصولات، مدیران نیاز به اطلاعات بهای تمام شده تولیدات دارند که این اطلاعات بسیار دقیق و حساس است به همین علت باید توجه خاصی به اقلام تشکیل دهنده بهای تمام شده داشته باشند تا با استفاده از روش های مختلف و حسابهای کنترلی این اطلاعات را به شکل بهای تمام شده محصولات محاسبه کنند این کار از وظایف اصلی حسابداران است روش های حسابداری صنعتی به شش دسته تقسیم میشوند که عبارتند از.
- هزینه یابی جذبی: کلیه هزینههای تولیدی نظیر مواد مستقیم ـ دستمزد مستقیم، سربار متغیر ساخت، سربار ثابت ساخت، در بهای تمام شده موجودی کالای در جریان ساخت منظور میگردد
- هزینه یابی مستقیم یا متغیر:این هزینه در حساب کالای در جریان ساخت و در بهای تمام شده موجودی های آخر دوره (صورتحساب سود و زیان) منظور میگردد.
- هزینه یابی برآوردی یا تخمینی: هزینه ای که برای یک قرارداد یا تصمیم خاص پیش بینی شده است.مخارجی که پس از فروش ایجاد میشود.
- هزینه یابی سفارش کار:مجموعه ای از قواعد و روشهایی برای جمع آوری، تشخیص، ثبت و تخصیص هزینههای تولید و همچنین تفکیک سفارشها در فرآیند تولید از نقطه شروع تا خاتمه عملیات تولیدی است.
- هزینه یابی مراحل تولید یا مرحله ای: کارخانجات نساجی، مواد شیمیایی، صنایع نفت، کفش و موارد مشابه نمونههای این نوع مؤسسات هستند.
- هزینه یابی استاندارد:در روش هزینه یابی استاندارد، قیمت تمام شده پیش بینی و سپس عملکرد واقعی با آن مقایسه میگردد و علل این مغایرت مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار میگیرد.
بیشتر بدانید: حسابداری پیمانکاری چیست؟
اجزا و عوامل حسابداری صنعتی کدامند؟
عوامل اصلی بهای تمام شده در حسابداری صنعتی به 3 دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
- مواد اولیه که رکن اصلی تولید کالا و محصولات هستند. و به دو بخش مواد مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می شوند.
- دستمزد ( کار ) حقوقی که در جریان تولید و ساخت برای تبدیل مواد به کالا با کارگران پرداخت می شود را به عنوان دستمزد می نامند که به دو بخش دستمزد مستقیم و دستمزد غیر مستقیم تقسیم می شود.
- سایر هزینه ها ( سربار ساخت ) کلیه هزینههایی که در جریان تولید اتفاق میافتد ولیکن نمیتوان آنها را به طور مستقیم و مشخص به اقلامی از تولید یا محصولی خاص اختصاص داد به عنوان سربار کارخانه یا سایر هزینهها شناسایی میشوند نمونههای مشخص این هزینهها؛ مواد غیرمستقیم تولید، دستمزد غیرمستقیم، هزینه تعمیرات و هزینههای استهلاک ماشین آلات، هزینه بیمه و سایر مواد مشابه است.
کلام آخر
حسابداری صنعتی در بقاء یک سازمان و همچنین در تولید و تصمیم گیری های مدیران سازمان نقش مهمی دارد زیرا مدیران سازمانها و شرکت ها با توجه به این گزارشات حسابداران صنعتی نقاط قوت و نقص شرکت خود را بررسی نموده و تصمیمات لازم را اتخاذ می کنند . شرکت چرتکه پلاس با داشتن 15 سال سابقه فعالیت در امور حسابداری و حسابرسی یکی از بهترین شرکت ها می باشد که با کارشناسان متخصص خود به شما در این امر یاری می رساند با مشاورین شرکت چرتکه پلاس تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه