در بررسی عنوان حسابداری پیمانکاری چیست ذکر این نکته ضروری است که حسابداری پیمانکاری یک قرارداد معتبر بین کارفرما و پیمانکار می باشد که به منظور انجام یک پروژه بزرگ این قرار داد بین دو طرف بسته می شود شرکت های پیمانکاری اصولا جزء شرکت های با تجربه و متخصص در زمینه ی ساخت و ساز و پروژهای پیچیده بوده و معمولا شرکت برای انجام چنین عملیاتی نیاز به برنامه ریزی مالی منظم و دقیق دارد. در این مقاله قصد داریم تا در مورد حسابداری پیمانکاری چرخه سیستمی آن و ارکان اصلی و روش های اجرای حسابداری پیمانکاری مواردی را ذکر نماییم. مطالب این مقاله برای دانشجویان حسابداری و هر شخصی که به حسابداری پیمانکاری علاقه دارد مفید می باشد.
حسابداری پیمانکاری چیست؟
اصولا توجه به این مطلب که حسابداری پیمانکاری چیست یکی از نام های آشنا را به ذهن افراد منتقل می کند و آن شرکت پیمانکاری است که حسابداری پیمانکاری در این شرکت ها انجام می شود معمولا پروژه هایی که در شرکت های پیمانکاری انجام می شود سرمایه های فراوانی را لازم دارد و دولت نیز در یک مزایده امتیاز ساخت پروژه ی بزرگ مانند ساخت و ساز و سد سازی را به شرکت های داوطلب واگذار می کند و زمان توافق قرار داد مخصوصی میان دولت و شرکت مورد نظر منعقد می شود بنابراین از زمانی که این قرار داد ثبت می شود تا زمانی که پروژه به پایان می رسد شرکت های پیمانکاری مبالغ پولی را در یک زمان مشخص دریافت می کنند تمامی امور مالی و بررسی سود و زیان پروژه با حسابداری پیمانکاری ارتباط مستقیم دارد و توسط یک حسابدار دقیق و آگاه به امور شرکت پیمانکاری انجام می شود.
ارکان اصلی عملیات پیمانکاری چیست؟
در حسابداری پیمانکاری رکن اصلی دقت و توجه بر عملیات پیمانکاری است لذا عملیات پیمانکاری سه رکن دارد که ثابت و غیر قابل تغییر هستند این سه رکن اصلی پیمانکاری عبارتند از:
- کارفرما: شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی که طرف اول قرارداد به نام اوست ( این قسمت عمدتا با نام دولت پر میشود.)
- پیمانکار: شخصی اعم از حقیقی یا حقوقی که طرف دوم قرارداد بوده و همهی پروژه بر عهدهی اوست.
- قرارداد: واسطهی ارتباط بین کارفرما و پیمانکار بوده که در آن نام دو طرف، تعهدات، مدت زمان، مبلغ و… نوشته میشود.
چرخه پیمانکاری در یک سیستم حسابداری چگونه است؟
در حسابداری پیمانکاری انجام امور حسابداری و یا به عبارتی چرخه حسابداری به طور منظم و دقیق انجام می شود و شامل مواردی است که به نوعی با یک دیگر مرتبط می باشد این چرخه حسابداری شامل پیمانکاری و ثبت قرار داد است که هر کدام از این موارد خود دارای زیر مجموعه می باشد. در روش حسابداری پیمانکاری بر اساس پیشرفت کار تمام کارها بر اساس مرحله ای انجام می شود و سود و زیان طبق درصد پیشرفت کار بررسی می شود حال به بیان زیر مجموعه چرخه حسابداری در حسابداری پیمانکاری می پردازیم
- پیمانکاری که شامل: کارگاه جدید، تعریف و اصلاح نرخ ضرایب، تعریف پروژه و تعریف نوع هزینه می باشد.
- ثبت قرار داد که شامل : صورت وضعیت با زیر مجموعه تسویه حساب و نیز صورت هزینه به شکل اعتباری و نقدی می باشد و نیز شامل تسویه حساب است.
روش اجرای حسابداری پیمانکاری چگونه است؟
یک مسئلهی مهم در پیمانکاری وجود دارد و آن تفکیک و خصوصی کردن درآمد و هزینههای پروژه است؛ زیرا سود به دست آمده باید در دوره مالی مخصوص تقسیم شود برای انجام این امر دو روش وجود دارد. بنابراین روشهای اجرای حسابداری پیمانکاری عبارتند از روش کار تکمیل شده روش درصد پیشرفت کار
بیشتر بدانید: حسابرسی عملیاتی چیست؟
انواع هزینه ها در حسابداری پیمانکاری کدامند؟
در حسابداری پیمانکاری ثبت و ظبط هزینه ها به شکل دقیق انجام می شود و سه نوع هزینه وجود دارد:
- هزینههای مستقیم: هزینههای مستقیم شامل دستمزدها، خرید مصالح موردنیاز و … می شوند
- هزینههای غیرمستقیم: هزینههای غیر مستقیم شامل کلیه ی هزینههایی که به طور غیرمستقیم در پروژه موثرند می شوند.
- هزینههای بیارتباط: هزینههای بی ارتباط شامل تمامی هزینهها اعم از هزینه های ماشین آلات و هزینه تحقیق و … می شوند.
مراحل حسابداری شرکت های پیمانکاری عبارتند از:
- طرح اولیه
- ارجاع به پیمانکار
- بستن قرارداد با پیمانکار
- اجرای کار
- پایان پروژه
شرکت چرتکه پلاس با داشتن نرم افزار حسابداری سپیدار و نیز مشاوران برجسته در زمینه انواع امور حسابرسی و حسابداری این امکان را به شما می دهد که همزمان چندین پروژه پیمانکاری و امور مالی خود را تجزیه تحلیل و مدیریت نمایید. بنابراین با مشاوران مالی و حسابرسی شرکت چرتکه پلاس به راحتی به انجام امور حسابداری پیمانکاری مدیریت نمایید. با کارشناسان شرکت چرتکه پلاس تماس بگیرید.
ثبت ديدگاه